bron-vio

Drie tips, als je het lastig vindt om te communiceren.

 

Binnen een overheidsinstelling werkt iemand waarvan anderen zeggen dat hij lastig is in de communicatie. Zelf heeft hij er geen last van, hij vindt dat het allemaal prima gaat. Hij heeft ook wel een punt: want de mensen waar hij mee werkt zijn ook niet van die goede communicators, dus hij bevindt zich in principe in goed gezelschap. Tot nu toe heb ik hem DRIE tips gegeven waar iedereen die wel eens wat moeite heeft met communicatie zijn voordeel mee kan doen.

Tip 1: hou voor ogen dat niet iedereen op dezelfde manier communiceert als jij. Er bestaan verschillende communicatiemodellen die uitleggen welke stijlen er zijn. Door middel van een paar vragen kun je bij benadering zien welke stijl iemand heeft. Door je bijvoorbeeld af te vragen of iemand meer ruimte geeft, of meer ruimte neemt, en of iemand meer uit over emoties of dat meer inhoudt, heb je al een heel goed beeld van de stijl van de ander. Als je een goede communicator bent, kun je je eigen stijl hierop aanpassen. Ben je een minder goede communicator, dan kun je zorgen dat een paar kernwoorden vaker terugkomen, zodat je gesprekspartner jou beter begrijpt.

Voorbeeld: de persoon uit bovenstaand voorbeeld is ingehouden van emotie, en ruimte nemend. Voor hem was het belangrijk om erachter te komen dat mensen ook juist uitend van emotie kunnen zijn, en ruimte gevend. Dat is een heel andere stijl. Het betekent niet dat die personen alleen maar doen wat anderen zeggen, zoals hij eerst dacht. Het gaat om de stijl.

Tip 2: Tegen de gevoelens van een ander moet je JA zeggen. Dat betekent nog niet dat je op inhoud ook JA moet zeggen. Begrip tonen voor de gevoelens van een ander, is heel belangrijk in de communicatie, maar helder zijn over de inhoud ook.

Voorbeeld:Twee mannen op de werkvloer zijn lekker bezig, los van elkaar in een rumoerige omgeving. Dan komt er een derde man, die met nummer twee iets over werk wil bespreken. Door het rumoer heeft de eerste het idee dat het over een kletspraatje gaat, en die wordt boos. In dit voorbeeld is het handig om te zeggen dat je je kunt voorstellen dat de ander het vervelend vindt, ( dan ga je in op het gevoeld). Ook moet je duidelijk maken dat er kort over werk werd gesproken. (Dit is inhoud)

Tip 3: als je het lastig vindt om te communiceren, leer dan in ieder geval de gouden regel: LSD, luisteren, samenvatten, doorvragen. Voor minder ervaren communicators is het al heel goed dat ze luisteren en samenvatten. De ander weet dan dat je echt geluisterd hebt, en zal zich beter gehoord voelen, dan wanneer je dit niet doet.

Vijf manieren om theatersport te gebruiken in een werksetting

Theatersport is een vorm van drama waarbij je scenes improviseert. De stelregel hierbij is dat je niet moet proberen om leuk te doen, want iedereen is van zichzelf al leuk, origineel en interessant genoeg. Wel zijn er een aantal vaardigheden die je worden aangeleerd als je een workshop theatersport of impro doet, waarbij de kans op het lukken van de scenes sterk vergroot wordt.

Theatersport is een energieke vorm, die je op verschillende manieren kunt gebruiken:

1 Teambuilding.

Om je team op een andere manier te leren kennen is theatersport uitstekend geschikt. Omdat er bij theatrale werkvormen ook samenwerking nodig is, is het een mooie metafoor voor de manier waarop deelnemers in het “gewone leven” met elkaar omgaan. Hilariteit is verzekerd, maar het is heel goed mogelijk om ook diepgang in de workshop te krijgen. Onderwerpen die hiervoor geschikt zijn: focus, klantgerichtheid, fouten maken, improviseren.

2. Opfrissen van een congres.

Tijdens een congres zitten veel mensen in de luisterhouding. Het komt de beleving van het congres ten goede als de deelnemers gedurende een gedeelte van de dag het heft in eigen handen kunnen nemen. In een congres over de gevolgen van echtscheiding op scholieren, ben ik regelmatig als impro-acteur te gast. Samen met een collega zetten we een scene neer, die de deelnemers zeker herkennen en die hen kromme tenen zal bezorgen. Bijvoorbeeld twee ouders, die eigenlijk niet meer met elkaar willen praten, maar wel beide op de rapporten avond van hun kind komen. De deelnemers geven nu tips aan de docent hoe ze met deze lastige ouders op een effectieven manier om kan gaan. Daardoor leeft het onderwerp nog meer bij iedereen. Als het congres daarna verder gaat, is de hele zaal wakker en betrokken.

3 Afsluiten van studiedag of andere bijeenkomst.

Na een studiedag met verschillende workshops is het fijn om met alle deelnemers een gezamenlijke afsluiting te doen. Ook hier maak ik weer gebruik van het publiek om op een interactieve manier de dag te resumeren en af te sluiten. Zo komt het belangrijkste aan het eind van de dag nogmaals aan bod, op een manier die zowel luchtig als diepgaand is. De deelnemers zijn betrokken vanuit hun stoel, en de echte durfals kunnen op het podium komen.... Na deze afsluiting is het pas echt genieten van een welverdiende borrel.

4 Verfrissend dagdeel toevoegen aan een training

Verschillende trainingsonderwerpen lenen zich erg voor een dagdeel met theatersport/impro. Vorige week verzorgde ik het avondprogramma in een trainingscyclus Persoonlijk Leiderschap. Door tijdens de cyclus 1 dagdeel met theatersport/impro aan de gang te gaan, krijgt het onderwerp meer lading en meer lucht. We kijken op een andere manier tegen zaken aan, maar we blijven gefocust op persoonlijk leiderschap. Andere trainingsonderwerpen die gebaat zouden zijn met een dagdeel theatersport/impro zijn; presenteren, sales, klantgerichtheid, persoonlijke effectiviteit en ga zo maar door.

5 Lastige onderwerpen bespreekbaar maken.

Stel een team heeft moeite met het geven van feedback, dan kun je met het team op een prettige manier aan de slag door eerst via theatersport/impro te kijken naar dat onderwerp. Zo glijden we zacht het onderwerp in, en is de weg vrij om via de metafoor die eerder in de theatersport workshop is gelegd op een diepgaande manier te werken aan dit onderwerp.

Pagina 1 van 37