Web
Analytics

Geen Sorry

Het is me al meerdere malen overkomen: tijdens Thai-boks training wijst mijn leraar me op een fout in mijn techniek. Ik verontschuldig me dan altijd. En het valt me op, dat hij dan altijd zegt: “ geen sorry! Gewoon doen!”

Vandaag gebeurde het weer: we trainden een combinatie van stoten en trappen, en in plaats van een hoek, gaf ik een directe. “ Hoek!” zei mijn leraar. “Sorry” zei ik, waarop direct zijn antwoord kwam: “geen sorry, doen!”

Ik ben gaan nadenken over wel of geen sorry zeggen. Ik ben zelf juist altijd geirriteerd, als mensen zich niet verontschuldigen, terwijl er wel degelijk iets misgaat. Laatst liep ik nog met een vriendin door het bos. Zij in een witte broek. In de verte liep een man met een hond. De hond liep los en zodra hij ons in het oog kreeg, zette hij het op een sprinten. Mijn vriendin, doodsbang voor honden, riep:” o, meneer, ik ben bang voor honden, hou uw hond tegen!” De hond trok zich daar natuurlijk niets van aan, en sprong meerdere malen tegen mijn vriendin op. Omdat ik zelf niet zo bang ben, ging ik er voor staan en toen hapte de hond in mijn arm. Hij beet niet door, maar toch. Ik sprak de man aan. Zijn eerste reactie was: ‘de honden mogen hier los, en als je daar niet tegen kan, moet je ergens anders heen gaan’ Dat irriteert mij vreselijk. De broek van mijn vriendin zat onder de modderpoten, ik had een kras op mijn arm, en er kan geen verontschuldiging vanaf.

Hoe is dit te rijmen, met “ geen sorry, doen?” Omdat mijn werk bestaat uit communicatietrainingen, vond ik dit voor mezelf wel een interessante vraag.

Na enig nadenken ben ik tot de volgende conclusie gekomen.

Een verontschuldiging is op zijn plaats en als door jouw toedoen of nalaten iets misgaat of een ander schade oploopt.

Een verontschuldiging hoeft niet als je onder begeleiding of in training bent. Dan kan het zelfs vervelend zijn. Je kunt dan beter in je daden laten zien dat je je de kritiek eigen maakt.

En wat te denken van die “ sorry’s” die je niet meent?

Ik zou er wel eens een gesprekje over willen hebben met mijn thaiboksleraar. Helaas lukt dat nooit: we zijn keihard aan het trainen.....

Wat kom jij tegen in werk of prive als het over verontschuldigen gaat?

 

0
0
0
s2sdefault