Web
Analytics

de beste stuurlui....

In een groep vrijwilligers verleidde ik wat deelnemers om met mij een simulatie te doen,terwijl het eigenlijk geen training was. Het voorbeeld was  in gesprek gaan met iemand met klachten. Na afloop vroeg ik de groep om aan de dappere deelnemer terug te geven wat ze mooi vonden. Steevast was er iemand die meteen riep: “dit was slecht!!” Ik legde uit:”het is best wel spannend om voor een hele groep een simulatie te doen. Niemand hier is er op voorbereid. Bovendien is het altijd veel gemakkelijker om te bedenken wat je zou kunnen doen, als je niet in het gesprek zelf zit. Daarom vind ik het belangrijk om te kijken naar wat er goed ging. Ik zal zelf aan het eind vertellen wat er nog beter kan” ( en ik vertelde er niet bij dat ik dit zelf doe, omdat ik dit genuanceerder breng dan de meeste deelnemers, zonder afbreuk te doen aan de betreffende deelnemer) In de groep waar ik nu over spreek, was er een hardnekkige deelnemer die elke keer met aanmerkingen bleef komen, en vond dat zijn collega’s het allemaal helemaal verkeerd aanpakten. Tot ik op een gegeven moment zei: “ doe jij dan eens in de simulatie hoe jij denkt dat het moet?” En deze deelnemer volledig door de mand viel. In het gesprek waarin ik een klacht verwoordde was zijn verweer: “ met jou praat ik niet hoor, ga jij maar naar buiten” Na afloop praatte hij zijn gedrag als volgt goed: “ ja, ik ben nu eenmaal graag advocaat van de duivel” Ik heb maar niet aan de groep gevraagd wat ze positief vonden aan deze benadering. Zo zie je maar weer: de beste stuurlui staan aan wal.

0
0
0
s2sdefault