Web
Analytics

Omgaan met lastig gedrag, in dit geval een boze actievoerder.

 

In een training rondom omgaan met lastig gedrag in een crisissituatie, worden deelnemers voor verrassingen gesteld, waar ze in de praktijk ook mee te maken zouden kunnen krijgen.

Voor een groep van deelnemers was een van de verrassingen het inbreken in hun vergadering van een boze actievoerder. Het is dan heel interessant om te zien hoe mensen hier in eerste instantie op reageren.

Bij de eerste groep, een gemengd gezelschap van dames en heren, werd de directe “korte metten” oplossing gekozen. De grootste en zwaarste man van het gezelschap stond op, pakte de actievoerder stevig vast en wilde deze letterlijk de deur uitzetten. Dat ging natuurlijk zomaar niet! De actievoerder verzette zich hevig en er moest nog een andere man aan te pas komen om haar te verwijderen. De dames van het gezelschap bemoeiden zich er niet mee.

Bij de tweede groep werd de actievoerder in eerste instantie volledig genegeerd. De deelnemers keken letterlijk de andere kant op en er werd niet ingegaan op het verhaal van de boze dame. Ze gaf aan dat ze al meerdere keren contact had gezocht en steeds genegeerd was, en dat ze daar boos over was. Het grappige was dat ze ook in deze setting genegeerd werd. Op een gegeven moment werd ze zelfs beschuldigd van een strafbaar feit! Dat was de druppel: eerst genegeerd worden en daarna beschuldigd: ze werd nog heel wat bozer dan ze al was.

Bij de derde groep werd er in eerste instantie geschrokken en afwerend gereageerd. Maar na een tijdje werd de actievoerder gevraagd te gaan zitten en te vertellen. De actievoerder was echter nog te boos en bleef nog even staan en uitte haar klachten. Na een tijdje vroeg de deelnemer weer of ze ging zitten en koffie wilde. Toen werkte het wel. Daarna volgde een gesprek.

Uiteindelijk blijkt dat de basis van alles is dat er minstens van één kant bereidheid moet zijn om naar de ander te luisteren. Heel vaak gaat de andere kant daar dan ook in mee. En die bereidheid vinden in jezelf kan heel ingewikkeld zijn, als je denkt dat de ander hoe dan ook lastig blijft, dan wordt het moeilijk om verbinding te maken. Verbinding begint eerst in jezelf en komt daarna pas naar de ander.

0
0
0
s2sdefault