Web
Analytics

Tips Volkskrant voor diversiteit

In een artikel in de Volkskrant (29-6-19) wordt gekeken naar het nut van diversiteit op de werkvloer. De rector van de TU Eindhoven geeft aan dat een divers personeelbestand leidt tot betere stragieën, creatievere ideeën en snellere innovatie.

Maar onderzoekers van andere universiteiten vinden dit niet terug in hun onderzoeken naar diversiteit op teamprestaties. Een evenwichtige man-vrouw verdeling lijkt hierop nauwelijks effect te hebben. Volgens de onderzoekers komt dit doordat mensen het makkelijkst kunnen samenwerken met mensen waar ze op lijken.

De Volkskrant formuleert 4 tips hoe een gemengde samenwerking WEL tot succes kan leiden:

Tip 1- Deel je werkelijkheid

Mensen die van elkaar verschillen nemen de realiteit op een andere manier waar- zeker als er sprake is van culturele verschillen. Dat kan leiden tot misverstanden, zegt diversiteitsonderzoeker Meir Shemla. Neem de uitspraak: ‘als team moeten we ons best doen.’ In een team met mensen uit diverse landen moet je helder krijgen wat je met zo’n uitspraak bedoelt. Bijvoorbeeld: ‘We hebben 50% meer productiviteit nodig.'

Tip 2- Creëer een teamgeest

Zorg dat het team zich ook echt een team voelt met een gedeelde identiteit en gedeeld doel. Voorkom dat de groep uiteenvalt in subgroepjes. Dat bereik je niet met een middagje teambuilding, volgens onderzoeker Wiebren Jansen. Zulke korte interventies werken niet, er zullen meerdere sessies nodig zijn die aansluiten bij een breed personeelsbeleid.

Tip 3- Omhels onenigheid

'Mensen moeten het gevoel hebben dat ze hun ideeen vrij tot uitdrukking kunnen brengen', zegt Roni Reiter-Palmon (universiteit van Nebraska) Dat is makkelijker als ze omringd zijn door mensen die op hen lijken. In een divers team kost het meer tijd om vertrouwen te kweken. Volgens Shemla spelen managers hierin een sleutelrol: zij moeten werknemers aanmoedigen het niet met elkaar eens te zijn, zonder elkaar te veroordelen.

Tip 4- Houd het functioneel

‘Sommige bedrijven hebben vooral een divers personeelsbestand om te kunnen zeggen dat het divers is, maar diversiteit als doel op zich, werkt niet’, zegt Reiter Palmon. Diversiteit heeft vooral effect op prestaties als het functioneel is. Als een bedrijf apps ontwikkeld voor ouderen, helpt het niet als de ontwikkelaars twintigers en dertigers zijn. Dan heeft het zin om meer ouderen aan te nemen.

Volkskrant- Enid Vlooswijk, 29-6-19.

0
0
0
s2sdefault