De Zorg

Sinds september heb ik er een nieuwe klus bij: ik werk als trainer en werkbegeleider in een langdurig programma voor een aantal uur per week in een zorginstelling. Geweldig dat de overkoepelende organisatie hiervoor gekozen heeft, om op deze manier de kwaliteit van de zorgmedewerkers te verhogen.

In september loop ik erg veel mee, met allerlei verschillende afdelingen. Ik stel me dan bescheiden op en ben blij dat ik een dag mee mag lopen en ga echt niet overal met mijn neus bovenop staan. Als er gewassen wordt, ga ik in de kamer even het bed opmaken, zo voelt iedereen zich prettig en ik krijg wel van alles mee. Er vallen mij bij de start een aantal dingen op:

Ik loop mee met de verpleegkundigen op de afdeling waar demente bewoners zitten en ze starten hun dag met het wekken en wassen van hun bewoners. Omdat in januari de wet Zorg en Dwang* eraan komt, zijn ze daar nu al mee bezig. Deze bewoner kan alles zelf, dus die laten we het zelf doen. Deze bewoner kan dat niet, maar wil nu niet gewassen worden. Is dat erg? “Een dagje niet wassen, kan wel, we vragen het morgen gewoon nog een keer.”

De verpleger noemt sommigen bij de voornaam, en sommigen bij de achternaam.  Met sommige bewoners gaat hij zingen, terwijl hij ze wast. Bij anderen doet hij dat niet. Zelf noemt hij zijn werk net een puzzel: het is soms echt goed uitzoeken wat bij de mensen werkt en wat niet: ze kunnen het zelf vaak niet meer vertellen. Hij gaat helemaal glimmen als hij vertelt dat hij een manier heeft gevonden om een mevrouw naar beneden, naar de bingo te krijgen. Ze vindt dat, als ze beneden is, erg leuk. Maar dat is ze, als ze boven is, helemaal vergeten. En dan wil ze niet meer. Toch lukt het hem, en inderdaad zie ik dat de dame beneden helemaal opklaart en blij aan de bingo tafel gaat zitten.

Ik heb bewondering voor deze verpleger.

Toch valt me ook dat toontje op, dat je veel hoort in woon-zorg centra.  Dat zangerige, erg blije  GoedeMooooorgennnnnnn!!! Ook hoor ik hem vaak zeggen: Goede Mooooorgeennn, Prinses! Goede mooorgennn, schat! Ik krijg er een beetje kromme tenen van. Tot ik besef: hij doet dat misschien ook voor zichzelf. Om de moed erin te houden, om vrolijk en enthousiast te blijven. Toch eens een keer vragen aan hem.

*De nieuwe Wet zorg en dwang sluit beter aan bij de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking, waardoor mensen die hun wil niet meer kunnen uiten beter beschermd worden.Vrij waar het kan, zorg waar het moet en altijd persoongericht.

0
0
0
s2sdefault