Web
Analytics

De Zorg 3

 Mevrouw P. heeft vergevorderde dementie en zit beneden bij het bewegingsuurtje.

Er is een grote opblaasbal, formaat skippybal, die rond wordt geschopt, maar mevrouw P. lijkt niet in beweging te kunnen of willen komen. De bal gaat rond van de een naar de ander. Als hij bij andere bewoners in de buurt komt, zie je mensen reageren: ze kijken naar de bal of gaan alvast verzitten om de bal straks een schop te kunnen geven. Mevrouw P. doet dat allemaal niet.

Ik moet denken aan die keer dat ik haar hielp met het eten van haar boterham. Ik had hem voor haar gesmeerd en in kleine stukjes gesneden. Zo had ik hem voor haar klaargezet met een vork erbij. Ze deed niets.

Dus ik prikte een stukje op de vork en gaf de vork aan mevrouw P. Ze keek naar de vork met een blik die zei: ‘wat moet ik hiermee?’ Ik pakte haar hand en bracht die met de vork en het stukje brood naar haar mond. ‘Zo?’ vroeg ze en hapte het stukje eraf. En bij andere stukjes vroeg ze steeds van tevoren: ’zo?’ Dit bracht me tot het besef dat gewone dingen (zoals eten), voor haar lastig zijn.

Na het opwarmrondje met de bal, doet de begeleidster een aantal rustige rek-en strek oefeningen. Met de armen omhoog naar appeltjes aan een boom reiken, de voeten ronddraaien, dat soort dingen. Ook hier doet mevrouw P. niet aan mee. Dan komt de fijne motoriek aan de beurt en de begeleidster doet het voor: met de wijsvingers op de duimen, met de middelvingers op de duimen, met de ringvingers op de duimen en pinken en duimen tegen elkaar. En weer terug.

Ik kijk weer naar mevrouw P. en ze zit er nog steeds bewegingloos bij. Ik heb een beetje met haar te doen, want ze zit hier beneden en ze doet niets. Ze is helemaal van haar kamer naar beneden gekomen, of gebracht en ze zit hier maar. Ik zet mijn stoel tegenover die van haar. En doe het voor, vlak voor haar blikveld. Ze kijkt, maar er gebeurt niets. Dan pak ik haar hand en beweeg haar vingers en duimen zoals de begeleidster aangeeft. Na een tijdje voel ik dat ze mee begint te werken. Ze heeft het door!

0
0
0
s2sdefault