Gesprek met meneer B.

Als trainer begeleid ik zorgmedewerkers in de ouderenzorg. Ik help hen betekenisvolle gesprekken te voeren. Speciaal in deze tijd, nu de bewoners al langer binnen zitten in verband met corona, is het belangrijk om echte aandacht te hebben voor de bewoners.

Vandaag is de verzorgende Z en meneer B. is de bewoner die we spreken.

Meneer B. heeft bij een herenkapper gewerkt, is daar als dienstjongen begonnen. Had een strenge vader, hij sloeg niet, maar vernederde wel. Meneer B. is getrouwd, het was een gelukkig huwelijk. De schaduw die eroverheen hing was dat ze geen kinderen konden krijgen. ( “al was het er maar eentje”) Hij hield van sport kijken. Zelf sporten kon hij niet omdat hij als kind polio heeft gehad en er een verlamming in zijn voet aan heeft overgehouden. Hij deed veel met 4 vrienden, naar voetbalwedstrijden, of naar paardenrennen op Duindigt. Gokken deed hij niet. Hij is de een na oudste van 6 broers en zussen. Een zus is overleden, maar de anderen ziet hij nog wel eens. Hij vindt het gezellig in het woon-zorgcentrum en vindt de andere bewoners ook erg leuk. Sociale contacten zijn belangrijk voor hem.

Z. vat niet samen en vraagt niet door. Zo gaat het gesprek een beetje van de hak op de tak. Z. is nog erg jong en zit nog op school. In het nagesprek hebben we het over samenvatten en doorvragen. En over de bewoner op het gemak stellen. Dit kwam aan de orde toen meneer B tot twee keer toe aan het begin van het gesprek vroeg, waar dit over ging. Ze gaf daar geen antwoord op, maar ik leg het hem dan uit en dan is hij meer ontspannen. Z vertelt dat ze specifiek in de ouderenzorg is gegaan, omdat ze houdt van de verhalen van oudere mensen. Z komt wat kwetsbaar over en gaf ook aan dat ze faalangst heeft. Ik benoem daarom ook heel veel wat goed ging: ze is erg rustig en dat werkt ook rustgevend op meneer B. Daarnaast zie ik haar erg haar best doen om vragen te bedenken, hier spreekt een wil tot leren uit.