Mevrouw S.

Mevrouw S. is in Indonesië geboren.

Ze vertelt: ik ben in mijn leven een aantal keer heen en weer gegaan tussen Nederland en Indonesië. Ik ben geboren in Indonesië en van huis uit sprak ik Nederlands. Ik heb mijn jeugd in Indonesië doorgebracht, maar ben toen ik net wat ouder werd in Nederland gekomen. Mijn man gaf landbouwvoorlichting. Dat was belangrijk. ( ze herhaalt dit tijdens het gesprek een paar keer) Soms werd hij in Nederland geplaatst en dan werd hij weer in Indonesië geplaatst. ( er komt veel nadruk op het woord “geplaatst”) Ik heb wel goed Maleis leren spreken. Kijk, als je bijvoorbeeld zegt : eet smakelijk’ dan zeg je Makan, dat is eten. ( ze wijst hierbij naar haar mond) en selamat , dat zeg je ook als je iemand feliciteert. Maar wij zeggen dan “ eet smakelijk”

Zo leert mevrouw S. ons nog heel veel Maleise woorden. Ze legt het goed uit en maakt er gebaren bij. Ze heeft er zichtbaar plezier in.

Ze vertelt: ik heb een zoon en een kleinzoon. Die hebben allebei dezelfde naam, maar die van mijn zoon kort ik vaak af. Mijn kleinzoon is aan het nadenken over zijn school. Mijn man ging soms naar allerlei andere Indonesische eilanden, om landbouwvoorlichting te geven. Ik ging dan niet altijd mee. Mijn zoon is in Nederland geboren. Ik hou van Indonesisch eten, ik vind rendang erg lekker. Die lemper die jij noemt, die ken ik niet. Ik heb het hier in dit huis naar mijn zin en ik vind A. een fijne verpleger.

A. geeft aan dat we het gesprek gaan beëindigen en verder gaan, maar dan begint mevrouw S. nog een nieuw gesprek, met nieuwe Maleise woorden. Ze heeft het duidelijk naar haar zin, laat zelfs haar koffie koud worden. Ze zit enorm op haar praatstoel. A. had dat eigenlijk niet verwacht, hij ziet nu een andere kant van haar. Hij is zelf duidelijk ook enthousiast geworden na dit gesprek en zegt dat hij dit vaker gaat doen!

Precies waar ik, als trainer en begeleider in de ouderenzorg blij van wordt! Want meer en betekenisvollere gesprekken voeren met ouderen, daar begeleid ik de medewerkers bij.