Skip to main content

Opstellingen

Wat is de basis van het opstellingenwerk?
Ieder mens maakt deel uit van een groter geheel. Dat kan een familie zijn, een organisatie, land, club, enzovoort. Dat grotere geheel wordt een systeem genoemd. In het systeem zijn de losse onderdelen (de individuele mensen) minder belangrijk dan het geheel. Het systeem volgt een aantal wetten. Bijvoorbeeld de wet van de ordening. Een simpel voorbeeld hiervan is de plaats in de kinderrij. De oudste heeft een andere dynamiek in het gezin dan de jongste. Beiden hebben hun eigen functie.

Hoe werkt een opstelling?
De systemische benadering kijkt naar de wetten en patronen in een systeem. Het is een manier die heel inzichtelijk en begrijpelijk maakt waarom dingen werken zoals ze werken. Het gaat hierbij duidelijk niet om psychologische processen van individuen, maar om het grotere geheel, waar het individu zich in bevindt. De impact is groot omdat mensen inzichten hebben die er echt toe bijdragen dat er verder kan worden gekomen is de ontwikkeling.
Er wordt gekeken naar de (energetische) interactie patronen tussen de spelers.

Hoe ziet een opstelling eruit?
Zowel familie-opstellingen als organisatie opstellingen kun je zien als een levende maquette. Er worden daadwerkelijk mensen in een soort tableaux vivant opgesteld. Dit geeft meestal een ongelooflijk duidelijk beeld van de dynamiek en is daarom vaak een aanzet tot verandering, inzicht of bewustwording.

Met welke kwesties of vragen kan ik terecht voor een opstelling?
Alle hobbels die in het leven ervaren worden en vooral die waar een patroon in valt te ontdekken, zijn geschikt voor een opstelling. Op de pagina " familie-opstellingen" ziet u voorbeelden van prive zaken en op de pagina "organisatie-opstellingen voorbeelden van werkgerelateerde zaken die geschikt zijn voor een opstelling.