Skip to main content

Familieopstellingen

Wat is een familie-opstelling?
In een familie-opstelling worden representanten als een tableaux vivant neergezet. Deze manier van opstellen wordt gedaan als er vragen zijn op het persoonlijke vlak. Deze vragen kunnen gaan over patronen waar je in zit, of je wilt inzicht of heling rondom een thema.

Hoe begeleidt Else een familie-opstelling?
Als ik een familie opstelling begeleid ben ik zorgvuldig. Als je een vraag stelt vind ik het belangrijk dat je helemaal gezien wordt in je vraag. Ik zorg ervoor dat je vraag voor we beginnen zodanig scherp is, dat we kunnen werken met datgene waar jij als inbrenger wat aan hebt. Ik combineer respect voor mensen met helder zien en vertellen wat er in de opstelling is. Ik heb inzicht in de processen die spelen.

Hoe werkt een opstelling?
Een voorbeeld:"E merkt bij zichzelf dat hij regelmatig bijzonder kwaad kan zijn, soms zelfs zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. In de opstelling komt naar voren dat een familielid nooit gezien is, afgezonderd is. Het onzichtbare is van invloed op het systeem. Dat blootleggen geeft inzicht in de boosheid. Door de opstelling ook af te maken kon E makkelijker zijn boosheid loslaten. Later gaf hij aan dat hij milder was geworden in gewone alledaagse situaties, maar niets van zijn felheid had verloren in situaties waarin dat belangrijk was."

Met welke zaken kan ik in een familieopstelling terecht?
Zaken waar je in een opstelling, of in systemisch werk, naar kunt kijken zijn: terugkerende angsten, verslaving, stoppen met roken/ drinken, moeite om relaties goed te houden, ruzies, stress, ongemak. onzekerheid, twijfel over de te nemen route, relatieproblemen, opvoedingsproblemen, omgaan met moeilijkheden, zoals ziekte. Problemen tussen broers en zussen, ouders , kinderen of anderszins in de familie. Overspannenheid, somberheid, moeite met verandering.